Kız çocukları için güvenli adımlar

İstanbul Galata Üniversitesi’nde gerçekleşen ilk atölyede 10-14 yaş grubundan oluşan 17 kız çocuk ile iki gün boyunca dört atölye yapılarak ihtiyaçları ortaya çıkarıldı. Şehir Dedektifi liderliğinde gerçekleşen bu atölyelerde çocuklar; Pera Palas Oteli, Galatasaray Lisesi, Hazzopulo Pasajı ve Galata Kulesi gibi ikonik yapılar da dahil olmak üzere Beyoğlu – Galata bölgesini adım adım keşfetti ve bölgenin kız çocuk gözüyle onlarda yarattığı duygu ve ihtiyaçları maketlere dönüştürdü.  

Skechers Türkiye önümüzdeki aylarda ise üretim tesisinin de bulunduğu Şanlıurfa’da ikinci atölyesini gerçekleştirerek bu bölgede yaşayan kız çocukların yaşadıkları mahallelerdeki gözlemlerini ortaya çıkaracak.

Daha yaşanabilir kentler

Skechers’ın Türkiye’deki temsilcisi Olka Grup CEO’su Yasin Kavşak, “Kız çocukları bizim için çok ayrı bir öneme sahip, onların her alanda desteklenmesi ve önlerinin açılması gerektiğine inanıyoruz. Şehrin koşturmacası, her birimiz için farklı zorluklarla dolu. Ancak bu şartlara bir kız çocuğunun gözünden bakmak ve onların bakış açısını anlamak, yaşamı daha duyarlı ve çeşitlilik odaklı bir şekilde değerlendirmemize yardımcı olabilir. Bu bakış açısıyla duyarlılık oluşturmak için Suna’nın Kızları ve Şehir Dedektifi ile bir araya geldik. Güvenli Adımlar projemizle; kız çocuklarımızın yaşadıkları çevreyle ilişkilerinin güçlenmesini, daha yaşanabilir kentlerin oluşması için kendi fikir ve önerilerini güvenli bir ortamda ifade edebilmelerini sağlamayı, toplumda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

En görünmez grup

Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı da, Çocukları Destekleyen Mahalleler için topluluk çalışmalarına Urfa’nın beş mahallesinde başladıklarını belirterek, “Suna’nın Kızları olarak kız çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların özgün ihtiyaçlarını gözeten kapsayıcı alanlar oluşturmak için çalışıyoruz. Kız çocukların bedensel ve duygusal olarak iyi halde olmaları, eğitimlerine kesintisiz devam etmeleri, oyundan ve eğlenmekten geri kalmamaları, baskı altında olmamaları ve gelecekleriyle ilgili karar sahibi olmalarının ön koşullarından biri de onlar için güvenli kentlerin yaratılması. Mahallerden başlayarak kentlerimizin kız çocuklar başta olmak üzere tüm çocuklar için daha destekleyici ve güvenli halde olabilmeleri için kız çocuk odaklı bir tasarımla yeniden ele alınması gerekiyor” diye konuştu.

Şehir Dedektifi’nin Kurucusu, şehir plancısı Gizem Kıygı ise, “Kız çocuklar kentsel mekânda varlığı ve ihtiyaçları en görünmez gruplardan biri. Yaş gruplarına uygun katılımcı yöntemler kurgulandığında çocuklar güvenle oynamak, yürümek, spor yapmak için ihtiyaç duydukları tasarım bileşenlerini, fikirlerini rahatlıkla ifade ediyor. Bu fikirlerin yaygınlaşması, çocukların ortaya koydukların ihtiyaçların yetişkinler tarafından sahiplenilmesi ve farkındalık oluşması çok önemli” dedi.

Bilim Kadınları İçin

L’Oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle yürüttüğü bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek, genç ve yetenekli bilim kadınlarının başarılarını görünür kılarak daha fazla tanınmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirdiği “Bilim Kadınları İçin” programının 2024 başvuruları 15 Mayıs’a kadar devam edecek. Kapsamlı ve yenilikçi projeleriyle gelecek vaad eden, ilham veren çalışmalarıyla bilimin gelişmesine katkı sağlayan genç ve yetenekli 40 yaş altı dört bilim kadının her birine, bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere 200 bin TL değerinde proje desteği sağlanacak.

Türkiye’nin en uzun soluklu toplumsal fayda projeleri arasında yer alan “Bilim Kadınları İçin” programına başvurmak isteyen ve özgün bilim projelerine sahip olan 40 yaş altı “Yaşam ve Çevre Bilimleri” ile “Fiziki Bilimler” alanlarında çalışmalarını sürdüren kadın bilim insanları, başvurularını 15 Mayıs tarihine kadar www.forwomeninscience.com adresinden online olarak gerçekleştirebilecek. Gerçekleştirilen başvurular ise bağımsız UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Bilim Jürisi tarafından değerlendirilecek. Bilimin gelişmesine katkı sağlayan genç ve yetenekli  bilim kadınlarının başvurularının arasından ödüle layık görülen projeler ise ulusal arenada gerçekleştirilecek bir ödül töreni ile tüm Türkiye’ye duyurulacak.

İlk 5 ülke arasında

L’Oréal Türkiye’nin “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında, Türkiye’den dördü üst üste olmak üzere toplam beş bilim kadını “Uluslararası Yükselen Yetenek” seçildi. Bir bilim kadını da “Uluslararası Üstün Yetenek” ödülü kazandı. Global ölçekte bu programı en çok destekleyen ilk beş ülke arasında yer alan L’Oréal Türkiye bilim kadınlarının projelerini desteklemek için son 10 yılda yaklaşık 4 milyon TL’lik destek sağladı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir